Lemon and parsley chicken – Citromos petrezselymes csirke

Donna Hay’s book The Instant Cook provides easy and quick recipes.  This chicken recipe is no exception.  I slice the chicken breasts in half horizontally and then lengthwise; by this way I can cook the meat very quickly.  The lemon and the capers give an unusual, nice twist to this simple dish.

If you like spicy food, feel free to replace the red pepper flakes with chili flakes.  Serve the chicken with a simple salad (it’s great with caramelized pear and arugula salad), with boiled potatoes (these roasted potatoes with caraway seeds would be good too), or even with both.

IMG_4637

olive oil – 2½ tablespoons
chicken breast fillets – 4
ground black pepper – to taste
capers – 2 tablespoons
red pepper flakes – 1 teaspoon
grated lemon rind – 1 tablespoon
garlic cloves – 2
lemon juice – 2 tablespoons
parsley, chopped – ½ cup

Wash the chicken breasts, halve them lengthwise, and sprinkle with ground pepper.  Peel and slice the garlic cloves and chop the parsley.  Heat one tablespoon of oil over medium heat in a frying pan, add the chicken pieces, and cook for 5 minutes on each side until browned.  Add the remaining oil, capers, red pepper flakes, lemon rind, and garlic.  Cook for one minute, then add the lemon juice and the parsley.  Serves 4.

­­­IMG_4659 BLOG

Donna Hay The Instant Cook című szakácskönyve tele egyszerű és könnyen elkészíthető receptekkel.  Ez a csirkerecept is ilyen.  Én a csirkemell darabokat először laposan kettévágom, aztán vágom két darabba hosszában; ily módon nagyon gyorsan átsül a hús.  A citromlé és a kapribogyó a szokványostól kicsit eltérő, de remek ízt és aromát ad ennek az egyszerű ételnek.  Ha szereted a csípőset, nyugodtan helyettesítsd a kis szárított paprikadarabkákat valami erősebbel, pl. csilipaprikával.  A csirkemellet tálalhatod egy egyszerű salátával (remek a karamellizált körtés rukkolasalátával), főtt krumplival (ezzel a köménymagos sült krumplival is remek) vagy akár mindkettővel.

olíva olaj – 2½ evőkanál
csirkemell – 4 szelet
őrölt feketebors – ízlés szerint
kapribogyó – 2 evőkanál
szárított paprikadarabka – 1 teáskanál
reszelt citromhéj – 1 evőkanál
fokhagyma – 2 gerezd
citromlé – 2 evőkanál
apróra vágott petrezselyemzöld – 1 marék

A csirkemell darabokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, s megszórjuk őrölt feketeborssal.  A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a petrezselymet apróra vágjuk.  Egy serpenyőben mérsékelt tűzön felhevítünk egy evőkanál olajat, beletesszük a csirkedarabokat, és minkét oldalukon 5 percig pirítjuk, amíg barna nem lesz.  A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, beletesszük a kapribogyót, a szárított pirospaprika darabokat, a reszelt citromhéjat és a fokhagymát.  Kb. egy percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a citromlét és a vagdalt petrezselymet.
A recept 4 személyre szól.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.