Simple pasta salad – Egyszerű tésztasaláta

Some people believe that for pasta salad fusilli is the right type. But pasta can take on many different shapes, and you cannot go wrong if you use bowtie (also known as farfalle), rotini, penne, or even angel hair pasta.

For my simple pasta salad, I often vary the vegetables. Most of the time, I use cucumber, cherry tomatoes, bell pepper (I try to chop them to same size), scallions, or red onion. Sometimes I add some olives, then I add herbs and cheese: feta, mozzarella or parmesan.

It’s good to refrigerate this salad for a few hours or overnight, but letting it sit for a minimum of 30 minutes before serving is highly recommended.

for the salad:
fusilli – 17 oz (1 package)
English cucumber, chopped – 1 cup
bell pepper, chopped – 1 cup
scallions, sliced or red onion, chopped – 1/3 cup
cherry tomatoes, halved – 1 cup
black (Kalamata) olives, pitted and halved – 1 cup
feta, diced or crumbled – 1 cup
parmesan – 1 cup
parsley, chopped or basil leaves, julienned – 1/3 cup
a few basil leaves or parsley, for garnish

for the dressing:
red wine vinegar – 2 tablespoons
garlic, minced – 1 clove
thyme – 1 tablespoon
salt and ground black pepper – to taste
extra virgin olive oil – ½ cup

Cook the pasta according to package directions in salted, boiling water. Drain in a colander under cold water. Transfer to a big serving bowl, and let it cool.

While the pasta is cooking, chop the vegetables and herbs, and whisk together all dressing ingredients in a small bowl. Combine the salad ingredients with the cooked pasta, and add the dressing. Toss to combine. Garnish with a few basil leaves or chopped parsley.

Vannak, akik úgy vélik, hogy tésztasalátához a fussili (orsótészta) a legmegfelelőbb fajta. A tésztának viszont sokféle formája ismeretes, és akkor sem hibázunk, ha farfallét (pillangó- vagy masnitésztát), rotinit, vagy pennét (tollhegytésztát), esetleg angyalhaj tésztát használunk.

Ha tésztasalátát készítek, gyakran variálom a zöldségeket. Leggyakrabban uborkát, koktélparadicsomot, újhagymát vagy lilahagymát használok, és igyekszem nagyjából egyformára aprítani őket. Néha olívabogyót is teszek a salátába, és hozzáadok néhány fűszernövényt és holmi sajtot: fetát, mozzarellát, parmezánt is.

Ennek a salátának jót tesz, ha néhány órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha ez nem lehetséges, tálalás előtt mindenképp ajánlatos minimum 30 percig állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.

a salátához:
fusilli tészta – 500 g
kígyóuborka – 140 g
(kaliforniai) paprika – 140 g
újhagyma vagy lilahagyma – 50 g
koktélparadicsom – 150 g
fekete (kalamata) olajbogyó (kimagozott) – 120 g
fetasajt – 120 g
parmezán sajt – 110 g
petrezselyem vagy bazsalikomlevél – 10 g
néhány bazsalikomlevél vagy petrezselyem, a díszítéshez

az öntethez:
vörösborecet – 2 evőkanál
fokhagyma, finomra aprítva – 1 gerezd
kakukkfű – 1 evőkanál
só és őrölt fekete bors – ízlés szerint
extraszűz olívaolaj – 120 ml

A tésztát forrásban levő, sós vízben, a csomagoláson található utasítás szerint kifőzzük, majd leszűrjük. Hideg víz alatt leöblítjük, és egy nagy salátástálba tesszük. Hagyjuk kihűlni.

Amíg a tészta fő, egyforma kis kockákra aprózzuk az uborkát és a paprikát, az újhagymát felkarikázzuk (vagy apróra vágjuk a lilahagymát), a paradicsomot és az olívabogyót félbevágjuk. A feta sajtot is felkockázzuk, de morzsolt fetát is használhatunk. A petrezselymet vagy bazsalikomleveleket felaprítjuk. A hozzávalókból elkészítjük az öntetet, és a zöldségekkel, fűszernövényekkel és sajttal együtt lazán a tésztához keverjük. Tálaláskor a salátát néhány bazsalikomlevéllel vagy petrezselyemmel díszítjük.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.