Herbed green quinoa – Fűszernövényes zöld quinoa

I love quinoa and I love Anna Jones recipes. I have all her five cookbooks. Even though I’m not a vegetarian, I try to incorporate her vegetarian recipes into my cooking as often as possible.

It’s good for us and it’s good for the planet. This recipe is adapted from her first cookbook A Modern Way to Eat. If you don’t like quinoa, you could substitute it with couscous, bulgur, or brown rice.

lemon ­– 2
quinoa – 1½ cups (250 g)
vegetable stock ­– 2½ cups (600 ml)
broccoli – 9 oz (250 g)
frozen peas – a good handful
extra virgin olive oil – a splash + 2 tablepoons
leek – 1, washed, trimmed, and finely sliced
fresh basil – a small bunch, leaves chopped
fresh spinach – 3 handfuls, washed and shredded
pumpkin seeds – 2 teaspoons, toasted
feta cheese – 9 oz (200 g), optional
sea salt and ground black pepper – to taste

Rinse the quinoa under running water and drain. Cut 1 lemon in half and place both halves in a saucepan with the quinoa. Cover with the vegetable stock, and bring it to boil. Reduce heat to low, cover with a lid, and simmer for about 15 minutes, until most of the water has been absorbed. You can add some boiling water, if needed, as you go.

Just before the quinoa has fully absorbed all stocks, lay the broccoli and frozen peas directly on top of the quinoa. Put a lid on, and steam for a few minutes.

Meanwhile, add a splash of olive oil to a frying pan placed over medium heat, add the sliced leeks and cook for about 10 minutes, until soft.

When the quinoa is ready (it should be slightly opaque), remove the lemon halves, and squeeze the lemon juice into the quinoa (use tongs, the lemon is hot).

Place the quinoa, broccoli, and peas into a large bowl. Add the chopped herbs, shredded spinach, toasted pumpkin seeds, and cooked leeks. Squeeze over the juice of half of the second lemon, add 2 tablespoons of olive oil, and mix well. Crumble over, if using, the feta cheese. Season with salt and pepper, and add a little more lemon juice if needed. Serves 4.

Szeretem a quinoát és szeretem Anna Jones receptjeit. Megvan mind az öt szakácskönyve. Annak ellenére, hogy nem vagyok vegetariánus, igyekszem vegetariánus receptjeit minél gyakrabban beiktatni a főzésembe. Ez jó számunkra és a bolygónk számára is. Ez a recept Anna első szakácskönyvéből, a A Modern Way to Eat címűből való. Ha esetleg nem szereted a quinoát, helyettesítsd kuszkusszal, bulgurral vagy barna rizzsel.

citrom ­– 2
quinoa – 250 g
zöldség alaplé ­– 600 ml
brokkoli – 250 g
fagyasztott borsó – egy jó maréknyi
olívaolaj – 2-3 evőkanál + 2 evőkanál
póréhagyma – 1, megmosva és finomra szeletelve
friss bazsalikom – 1 kis csokor, levelek összevágva
friss spenót – 3 marékkal, megmosva és felaprítva
tökmag – 2 teáskanál, pirítva
feta sajt – 200 g (elhagyható)
tengeri só és őrölt fekete bors – ízlés szerint

A quinoát folyó víz alatt leöblítjük, majd lecsepegtetjük. Egy citromot félbe vágunk és mindkét felét a quinoával együtt egy lábasba tesszük. Felöntjük a zöldségalaplével és felforraljuk. Mérsékeljük a tüzet és fedő alatt pároljuk, mindaddig, amíg az összes alaplét magába nem szívja (kb. 15 percig). Ha szükséges, közben hozzáadhatunk egy kevés forró vizet.

Közvetlenül azelőtt, hogy a quinoa teljesen felszívta volna az összes alaplét, a brokkolit és a fagyasztott borsót a quinoa tetejére fektetjük. Lefedjük a lábast, és a zöldségeket, a quinoával együtt, még néhány percig pároljuk.

Közben egy serpenyőbe 2-3 kanál olívaolajat öntünk, beletesszük a pórét, és közepes lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük.

Ha elkészült a quinoa (enyhén átlátszónak kell lennie), eltávolítjuk a citromot és a levét a quinoára facsarjuk (vigyázat, forró!).

A quinoát, a brokkolit és a borsót egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott fűszernövényeket, a felaprított spenótot, a pirított tökmagot és a főtt póréhagymát. Ráfacsarjuk a második citrom felének a levét, hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat, és jól összekeverjük. Rámorzsoljuk a feta sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kívánja, hozzáadunk még egy kis citromlevet. A recept 4 főre szól.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.