Crispy biscuits – Ropogós pogácsa

Renowned chef and cookbook author Edna Lewis taught the American public to appreciate the traditional southern cuisine.

I adapted this simple recipe from The Taste of Country Cooking, her second cookbook, which was published in 1976. The book is written in her distinct voice and in addition to recipes, it is full of stories from her childhood, southern cultural tradition, and African American heritage.

all-purpose flour – 2 cups
salt – ¼ teaspoon
baking soda – ½ teaspoon
baking powder – 2 teaspoons
unsalted butter – 5 tablespoons
buttermilk – ⅔ cup

Preheat the oven to 475°F.  Line a baking sheet with parchment paper. Sift the flour, salt, baking soda, and baking powder into a mixing bowl. Cut the butter into small pieces and add to the flour mixture. With a pastry blender or with your fingertips, make a coarse crumble. Stir in the buttermilk and mix with a wooden spoon.

Press the dough to form a ball and on a lightly floured surface knead for 1-2 minutes, then roll out to ¼ inch thickness. Pierce the dough over with a fork and cut it out with a 2-inch cutter. Place the biscuits on the baking sheet about an inch apart, and bake for 10-12 minutes, or until nicely browned. Best served hot. Makes 16 biscuits.

A hires séf és szakácskönyvíró, Edna Lewis arra tanította az amerikaiakat, hogy értékeljék az amerikai Dél hagyományos konyháját. Ezt az egyszerű receptet az 1976-ban megjelent szakácskönyvében, a The Taste of Country Cooking-ban találtam. A sajátos hangnemben íródott könyv a recepteken kívül Edna gyermekkorából, a Dél kulturális hagyományaiból és az afroamerikai örökségéből származó történeteket is tartalmaz.

liszt – 250 g
só – ¼ teáskanál
szódabikarbóna – ½ teáskanál
sütőpor – 2 teáskanál
sótlan vaj – 5 evőkanál (71 g)
író – 160 ml

A sütőt előmelegítjük 250°C-ra. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport egy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat és ujjbegyeinkkel összemorzsoljuk. Beleöntjük az írót és fakanállal összekeverjük.

Lazán összegyúrjuk és cipót formálunk belőle. Enyhén lisztezett deszkán kicsit átdagasztjuk, majd 6 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát villával megszurkáljuk, és egy 5 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőlapra rakjuk őket egymástól kb. 1 inch távolságra. Kb. 10-12 perc alatt szép barnára sütjük. Melegen a legfinomabb.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.