Spicy Sicilian cauliflower – Csípős szicíliai karfiol

I love roasted cauliflower! That’s why I got excited to try this new recipe. I was very much satisfied with the finished dish.

I found the recipe recently on the website lideylikes.com. Lidey is not afraid to spice up the simple, classic roasted cauliflower with “punchy flavors,” combining savory, spicy, acidic, and sweet elements. This delicious side dish is versatile and can be served with roast chicken, salmon, or grilled sausages. But it can also be enjoyed by itself for a light lunch.

cauliflower – 1 large
extra-virgin olive oil – ¼ cup
kosher salt – 1 teaspoon + extra for finishing
freshly ground black pepper – ½ teaspoon
capers – 2 tablespoons
golden raisins – ¼ cup
white wine vinegar – 1 tablespoon
pine nuts – 2 tablespoons
crushed red pepper flakes – ¼ teaspoon
fresh parsley – ¼ cup

Preheat the oven to 425 °F. Wash the cauliflower, dry it a little bit, and trim its leaves. Then break or cut the cauliflower into medium-size florets, and cut the core into smaller pieces. Place them on a sheet pan, drizzle with the oil, add the salt and pepper. Toss well to combine, using your hands. Roast for 25-30 minutes, tossing once halfway through, until tender and browned.

For the dressing, drain and roughly chop the capers, then in a small bowl, combine them with the raisins and the vinegar. Roughly chop the parsley. Set both the dressing and the parsley aside.

In a small sauté pan, over medium heat, toast the pine nuts until lightly browned, 3-5 minutes.

When the cauliflower is done, add the dressing, parsley, pine nuts, and red pepper flakes to the sheet pan. Toss well and sprinkle with salt to taste. Transfer to a serving dish. Enjoy!
Enough for 4.

Imádom a sült karfiolt! Ezért kedvet kaptam, hogy kipróbáljam ezt az új receptet, amelyre nemrég találtam rá a lideylikes.com oldalon. Lidey nem fél a klasszikus sült karfiolt „ütős ízekkel” gazdagítani, a sós, csípős, savanyú és édes elemeket kombinálni.

Az elkészült étel kitűnő lett; nagyon meg voltam elégedve vele. Ez egy sokoldalú ízletes köret. Tálalhatjuk sült csirkével, lazaccal vagy grillezett kolbásszal, de akár egy önálló, könnyű ebédként is fogyaszthatjuk.

karfiol – 1 nagy fej
extra szűz olívaolaj – ¼ csésze
só – 1 teáskanál + egy kevés
frissen őrölt feketebors – ½ teáskanál
kapribogyó – 2 evőkanál
mazsola – ¼ csésze
fehér borecet – 1 evőkanál
fenyőmag – 2 evőkanál
zúzott pirospaprika pehely – ¼ teáskanál
friss petrezselyemzöld – ¼ csésze

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A karfiolt megmossuk, kicsit megszárítjuk, eltávolítjuk a leveleit, majd rózsáira szedjük. A nagyobb rózsákat közepesre, a torzsarészt kisebb darabokra vágjuk. A karfiolt egy tepsire tesszük, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk. Kézzel alaposan összeforgatjuk, hogy az olaj egyenletesen mindenütt befedje. 25-30 percig sütjük, amíg a karfiol megpuhul és megpirul. Félidőben egyszer megforgatjuk.

Az öntethez a kapribogyót lecsepegtetjük és durvára vágjuk, majd egy kis tálban összedolgozzuk a mazsolával és az ecettel. A petrezselymet apróra vágjuk. Az öntetet és a petrezselymet is félretesszük.

Egy kis serpenyőben, közepes lángon, kb. 3-5 perc alatt megpirítjuk a fenyőmagot.

Amikor a karfiol elkészült, hozzáadjuk az öntetet, a petrezselymet, a fenyőmagot és a pirospaprika pelyhet. Jól átforgatjuk, ízlés szerint sózzuk, majd áttesszük egy tálalóedénybe. A recept 4 személyre szól.

Jó étvágyat!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.