Potato leek soup – Krumplis-póréhagymás krémleves

“This silky soup is so much more than the sum of its parts. At our cafes, we use a well-scrubbed waxy yellow potato and leave the peel on, but peeled russets are a fine substitute.”

The quote above is the introduction to the recipe, which I found a few years ago on one of my favorite bakeries, the Grand Central Bakery’s website. Grand Central Bakery is a regional chain of 10 cafes and artisan bakeries in the Pacific-Northwest, more precisely in Portland, Oregon and Seattle, Washington. They use locally sourced ingredients to create the perfect balance of flavor and texture.

I love their breads, their pastries, and their sandwiches. And I love this soup! For the two of us, it’s enough for several meals. Often, I even freeze some of it for later.

I always clean the leeks well. First, I slice them lengthwise and rinse them under running water. Then slice them crosswise and soak the slices in water. This recipe uses only the white part of the leaks, so I reserve the light and dark parts for making homemade stock.

butter – 2 tablespoons
extra virgin olive oil – 2 tablespoons
leeks – 3 large, white part only (about 1 pound)
yellow onion – 1 small
kosher salt – 1 teaspoon
potatoes – 2 ½ pounds (about 4 large)
water – 4 cups
sour cream – 4 ounces
heavy cream or half-in-half – ¾ cup
kosher salt and freshly ground black pepper – to taste
chives or parsley (optional)

Heat the oil and butter in a large soup pot over medium heat. Clean and dice the leeks and onion, sprinkle with salt, and sauté until very soft and transparent. Scrub and dice the potatoes, and add to the pot together with the water. Bring to a boil, then reduce the heat, cover partially, and simmer until the potatoes are done (about 15 minutes). Use an immersion blender to carefully puree the soup until smooth. Once the soup is pureed, whisk in the sour cream and heavy cream. Season with salt and pepper. Add some more water if necessary. Warm the soup just until heated through. Best served immediately, with warm crusty bread. Sprinkle with chopped chives or parsley (if using). Serves 6-8.

„Ez a selymes leves sokkal több, mint a részeinek összege. Kávézóinkban a jól ledörzsölt sárga burgonyán rajta hagyjuk a héját, de a leves hámozott Russet krumplival is készíthető.”

Ez volt a bevezetője ennek a receptnek, amit néhány évvel ezelőtt az egyik kedvenc pékségem/kávézóm, a Grand Central Bakery honlapján találtam. A Grand Central Bakery egy 10 kávézóból és kézműves pékségből álló regionális „üzletlánc” a Csendes-óceán északnyugati részén, pontosabban az Oregon állambeli Portlandben és a Washington állambeli Seattle-ben. Termékeikben az ízek és textúrák tökéletes egyensúlyára törekszenek, s ehhez helyi alapanyagokat használnak.

Nagyon szeretem a kenyereiket, péksüteményeiket, szendvicseiket. És imádom ezt a levesüket! Ez a mennyiség kettőnknek több étkezésre is elég. Gyakran le is szoktam fagyasztani belőle.

A póréhagymákat először hosszában kettévágom és a szétnyíló levelek között folyóvízzel alaposan leöblítem. Ezután keresztben felszeletelem, végül szűrőben átmosom. Ennél a receptnél a póréhagymáknak csak a fehér részét használjuk fel. A világos- és sötétzöld leveleket én félre szoktam tenni zöldség alaplé főzéséhez.

vaj – 2 evőkanál
extra szűz olívaolaj – 2 evőkanál
póréhagyma – 3 nagy (kb. fél kg)
vöröshagyma – 1 kicsi
só – 1 teáskanál
krumpli – 1 kg
víz – 1 liter
tejföl – 113 g
tejszín – 180 ml
só és frissen őrölt feketebors – ízlés szerint
metélőhagyma (snidling) vagy petrezselyem zöldje (elhagyható)

A megmosott póréhagymáknak a fehér részét felkarikázzuk, a kis vöröshagymát finomra vágjuk. Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat és a vajat. Hozzáadjuk a pórét és a hagymát, megszórjuk sóval, és szép lassan puhára és üvegesre pároljuk. A krumplit jól ledörzsöljük és felkockázzuk, a fazékba tesszük, és felöntjük vízzel. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőt, és alacsony lángon – részben lefedve – vajpuhára főzzük. Botmixerrel óvatosan simára turmixoljuk, majd hozzákeverjük a tejfölt és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kívánja, adunk hozzá még egy kis vizet és néhány perc alatt összefőzzük. Azonnal tálaljuk. Tetejét meghinthetjük frissen aprított snidlinggel vagy peterzselyemmel. Friss, ropogós kenyeret adunk hozzá. A recept 6-8 személyre szól.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.