Raspberry cranachan – Málnás cranachan

Our raspberries are doing incredibly well this year – we can hardly keep up with eating and freezing them. What else to do with them?


I started searching for recipes both in my numerous cookbooks and on the internet. In Nigel Slater’s cookbook Ripe and online at Keef Cooks, I came across a dessert I never heard about: cranachan. Cranachan is a classic Scottish dessert requiring only a few ingredients: raspberries, cream, oatmeal, honey, and whisky. It’s very quick, very simple, delicious, and beautiful. Try it! (And make sure, you leave out the whisky if you are serving the dessert to kids!)

rolled oats – a handful
raspberries – 150 g (5 oz)
heavy cream – 300 ml (1⅓ cups)
honey – 2 tablespoons
whisky – 2 tablespoons

Lightly toast the oats in a skillet on low heat over the stovetop (5-10 minutes). Purée the raspberries with a fork. Leave a few for decoration. In a bowl, whip the cream until it starts to thicken, and then gently fold in the raspberries, honey, and whisky. Don’t overmix it. Spoon into glasses. Sprinkle with the toasted oats. Garnish with raspberries (and maybe with a few mint leaves). Chill for an hour. Enough for 4.

Málnabokraink bőségesen teremnek az idén, alig bírjuk enni és lefagyasztani a sok málnát. Vajon mit is készíthetnék belőle? Kezdtem receptek után kutatgatni a szakácskönyveimben és az interneten. Nigel Slater Ripe c. könyvében és a Keef Cooks blogon találtam egy érdekesnek tűnő édességet, amiről még nem is hallottam: cranachan a neve. A cranachan egy hagyományos skót desszert, csak néhány dolog kell hozzá: málna, tejszín, zabpehely, méz és whisky. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, különlegesen finom és gyönyörűen néz ki. Próbáld ki! (De hagyd ki a whiskyt, ha a desszertből gyerekek is esznek!)

zabpehely – egy maroknyi
málna – 150 g
habtejszín – 300 ml
méz – 2 evőkanál
whisky – 2 evőkanál

A zabpelyhet alacsony lángon, egy serpenyőben enyhén megpirítjuk (5-10 perc). Néhány szem málnát félreteszünk a díszítéshez, a többit villával szétnyomkodjuk. Egy tálban nem túl kemény habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan hozzáadjuk a málnát, a mézet és a whiskyt. Nem kell túlkeverni. Poharakba kanalazzuk és megszórjuk a pirított zabpehellyel. A félretett málnával és esetleg néhány mentalevéllel díszítjük. Behűtve kínáljuk. A recept 4 személyre szól.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.