Apple and apricot loaf – Almás-sárgabarackos kenyér

For a quick and easy bake, I consulted my trusted Making Fresh Bread cookbook.  The main stars in this recipe are apples and dried apricots.  You can bake this delicious bread at any time of the year.  Give it a try!

unsalted butter, softened – ½ cup + extra for greasing
brown sugar – ⅔ cup
eggs – 2
apples – 2
plumped dried apricots, chopped – ⅓ cup
milk – 2 tablespoons
self-rising flour – 1½ cups
ground allspice – 1 teaspoon
ground cinnamon – ½ teaspoon

Preheat the oven to 350 °F (180 °C).  Butter a 9 x 5 x 3-inch loaf pan and line with parchment paper.

Cream the butter and sugar together in a large bowl until light and fluffy.  Beat in the eggs.  Peel, core, and coarsely grate the apples.  Reserve 1 tablespoon of the chopped apricots.  Fold in the remainder of the apricots, the grated apples, and the milk into the creamed butter-sugar mixture.   Sift the flour, allspice, and cinnamon into the butter-sugar mixture.

Spoon the batter into the prepared pan, and sprinkle with the reserved apricots on top.  Bake for about 55-60 minutes until golden and a toothpick inserted into the center comes out clean.  Cool in the pan for 10 minutes, then turn the loaf out onto a wire rack, peel off the parchment paper, and cool completely.

Ha szeretnél valami egyszerűt, de finomat sütni, érdemes kipróbálni ezt a receptet.  Az egyik kedvenc szakácskönyvemből való (Making Fresh Bread a címe).  A hozzávalók között alma és aszalt sárgabarack szerepel, így bármelyik évszakban süthető.

puha vaj – 113 g + egy kevés a sütőformához
barnacukor – 50 g
tojás – 2
alma – 2
apróra vágott aszalt sárgabarack – 65 g
tej – 2 evőkanál
liszt – 225 g
sütőpor – egy kevés
őrölt szegfűbors – 1 teáskanál
őrölt fahéj – ½ teáskanál

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.  Kivajazunk egy 23 x 13 x 8 cm-es hasáb formájú sütőformát és kibéleljük sütőpapírral.

Egy nagy tálban habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat.  Az almákat  meghámozzuk és lereszeljük.  A sárgabarackból félreteszünk 1 evőkanálnyit, s a maradékot a reszelt almával és a tejjel együtt a cukros vajba keverjük.  Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a szegfűborsot és a fahéjat.

A tésztát a sütőformába kanalazzuk, rászórjuk a félretett sárgabarack darabkákat, s kb. 55-60 percig sütjük.  Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.  Ha kész, 10 percig a formában pihentetjük.  Ezután eltávolítjuk a sütőpapírt és a kenyeret egy rácsra borítjuk, hogy teljesen kihűljön.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.