Baked rice pudding – Rizskók

I’ve been using this recipe for a baked rice pudding for many years.  When my friend Zsuzsa offered for me to taste the pudding for the first time, I knew I had found one of my favorite recipes, and since that time I’ve never used a different recipe.

IMG_7651 BLOG

The old-fashioned method of slow cooking the rice in milk results in a real comfort food.  Eat it as a treat or offer it as a second course after a hearty soup topped with a little jam or fruit compote.

IMG_7653 BLOG

short grain white rice – 1.5 cups
milk – 4 cups
eggs, separated – 4
granulated sugar – 4 tablespoons
vanilla sugar – 5 teaspoons
salt –  a pinch
butter and flour for the baking dish
powdered sugar – optional

Wash the rice in cold water.  Combine with milk (or half milk, half water) in a deep pot and cook on the stovetop over medium heat, stirring frequently, until the rice is soft (should absorb all of the milk).  Take it off the heat and cool until lukewarm.

Separate the eggs.  Cream together the egg yolks with the sugar and vanilla sugar in a large bowl.  In a separate bowl, beat the egg whites with a pinch of salt until stiff peaks form.

Meanwhile, preheat the oven to 350 °F.  Butter and dust with flour a middle size baking pan (or a large Pyrex dish).

First add the sugary egg yolks to the rice.  Stir, then carefully mix in the egg whites.  Pour the batter into the prepared baking dish, level it, and then bake for around 45 minutes until golden.  Dust with powdered sugar if desired.

IMG_7667

Amikor sok évvel ezelőtt Zsuzsa barátnőm először kínált meg ezzel a rizsfelfújttal, rögtön tudtam, megtaláltam a kedvenc receptemet.  Azóta sem találtam jobbat.  Gyerekkoromban a rizsfelfújtat mi rizskóknak (vagyis rizskoch-nak) hívtuk, s én azóta is így nevezem.  Mindegy milyen névvel illetjük, a lényeg, hogy egy klasszikus finomsággal van dolgunk, akár desszertként, akár egy tartalmas leves után főételként kínáljuk, lekvárral vagy gyümölcskompóttal a tetején.

kerek, rövid szemű rizs – 285 g
tej – 1 liter
tojás – 4
kristálycukor – 4 evőkanál
vaníliás cukor – 20 g
só – egy csipet
vaj és liszt a tepsihez
porcukor a tetejére

A rizst hideg vízben megmossuk, s egy nagy fazékban mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett a tejben csaknem teljesen puhára főzzük. (Addig főzzük, amíg a rizs fel nem itta szinte az összes tejet.  Én néha felesben fél liter tejben és fél liter vízben főzöm a rizst).  Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

A tojásokat kettéválasztjuk.  A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral egy tálban jól kikeverjük.  Egy másik tálban kemény habbá verjük a fehérjéket egy csipetnyi sóval.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, s kivajazunk, kilisztezünk egy közepes méretű tepsit (vagy egy nagy tűzálló tálat).

A kikevert tojássárgákat a rizshez adjuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habot.  A masszát az előkészített sütőedénybe öntjük, tetejét elsimítjuk, és kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.  Megszórjuk porcukorral.

5 Comments

  1. Én még teszek bele egy kis reszelt citromhéjat és mazsolát vagy aszalt áfonyát is.

  2. Vivek Vardhan

    Looks tasty! Would surely try it sometime. <3 _ <3

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.