Warm potato salad with greens and herbs – Meleg burgonyasaláta leveles zöldségekkel és zöldfűszerekkel

These warm potatoes – a vegetarian entrée – are full of healthy greens, peas, and fresh herbs.

“This dish becomes very creamy without a lot of mayonnaise because the potatoes break down a bit when you stir them adding their starch to the sauce,” says Nadine Levy Redzepi as she introduces the recipe in her cookbook Downtime: Deliciousness at Home. I discovered this cookbook not long ago and my plan is to try many of her exciting recipes.

For this salad, Nadine makes her own mayonnaise, but I opted for a store bought one. If you also choose to make your own, use ½ cup canola oil, 1 large egg yolk, 1 teaspoon Dijon mustard, 1 teaspoon grainy Dijon mustard, some fine sea salt and freshly ground black pepper, as she advises.

Yukon Gold potatoes – 1¼ pounds (570 g)
fresh peas in the pod – 1 pound (455 g) or (1 cup frozen peas)
fresh spinach – 3 ounces (85 g), about ½ bunch
lacinato (Tuscan) kale – 4 leaves
salted butter – 2 tablespoons
fresh dill sprigs – 25
fresh parsley sprigs – 20
fresh basil sprigs – 20
fresh cilantro sprigs – 20
lemon – 1
fine sea salt and freshly ground black pepper – to taste
mayonnaise – to taste

Scrub the potatoes under cold running water and cut into half or quarters as needed. Put them in a saucepan and cover with enough water. Bring to a boil over high heat, then reduce the heat to medium, and simmer until the potatoes are tender, about 20 minutes.

Meanwhile, shell the fresh peas, if using, into a bowl. If using frozen, thaw them in a bowl covered with cold water. Strip the kale off the tough center stems and rinse it, then rinse the spinach leaves (you can discard thick stems if you like).

Bring a saucepan of water to boil. Add the butter and when it melts add the fresh peas for a few minutes, then scoop them out with a sieve to a bowl. Leave the water boiling.

Stir in the kale and cook until it turns a deeper green, about 10 seconds. Transfer to a colander to drain. Repeat with the spinach. Pat the greens dry with paper towels, then squeeze the kale and spinach well to get rid of any excess liquid.

Drain the potatoes and keep them warm in their cooking saucepan.

Coarsely chop the dill, parsley, basil, cilantro, and the greens. Add them, together with the peas, to the potatoes. Stir in, with a wooden spoon, as much mayonnaise as you like, but it should be only a thin glaze. Some of the potatoes will break apart and that’s what you want. Grate the lemon zest over the salad. Cut the lemon in half and squeeze in the juice from both halves. Mix again, and season with salt and pepper. Serve warm, possibly with toasted bread. Enough for 6.

Ez a meleg burgonyasaláta – vegetariánus főétel – tele van egészséges leveles zöldségekkel, zöldborsóval és friss fűszernövényekkel. Nincs benne sok majonéz, mégis krémes, mert miközben összekeverjük a hozzávalókat, a krumpli kicsit szétesik és a benne levő keményítő hozzájárul a krémes állaghoz, mondja Nadine Levy Redzepi a Downtime: Deliciousness at Home című szakácskönyvében, amelyet nemrég fedeztem fel. Tetszik a könyv; szeretnék minél több receptet kipróbálni belőle.

Ehhez a salátához Nadine házi majonézt készít, amihez fél csésze repceolajat, 1 tojássárgáját, 1 teáskanál dijoni mutárt, 1 teáskanál szemcsés dijoni mustárt, finom tengeri sót és frissen őrölt fekete borsot használ. Én boltban kaphatót használtam.

burgonya – 570 g
friss zöldborsó – 455 g (vagy 1 csésze fagyasztott borsó)
friss spenót – 85 g, kb. fél csokor
toszkán leveles kel – 4 levél
sós vaj – 2 evőkanál
friss kapor – 25 szál
friss petrezselyem – 20 szál
friss bazsalikom – 20 szál
friss koriander – 20 szál
citrom – 1
finom tengeri só és frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint
majonéz – ízlés szerint

A burgonyát hideg folyóvíz alatt alaposan megsikáljuk és szükség szerint félbe vagy negyedekre vágjuk. Egy fazékba tesszük, felöntjük elegendő hideg vízzel és erős lángon felforraljuk. Amikor felforrt a víz, mérsékeljük a lángot, majd kb. 20 perc alatt puhára főzzük a burgonyát.

Közben a friss zöldborsót kifejtjük. Ha fagyasztott borsót használunk, akkor egy kis tálba tesszük és hideg vizet öntünk rá, hogy kiolvadjon. A kel szárát és vastag, középső erét kivágjuk, a leveleit és a spenótleveleket leöblítjük.

Felforralunk egy fazék vizet, beletesszük a vajat, s ha elolvadt, pár percre a vízbe dobjuk a friss borsót, majd szűrőkanállal egy tálba szedjük. A vizet forrni hagyjuk.

A forrásban levő vízbe szórjuk a kelleveleket, s csak kb. 10 másodpercig főzzük, majd lecsepegtetjük. Ugyanezt megismételjük a spenóttal. A kelt és a spenótot papírkendővel szárazra lapogatjuk, de ha még nedves lenne, kicsit összenyomkodjuk.

A megfőtt burgonyát lecsepegetetjük, és a főzőedénybe visszatéve melegen tartjuk.

A kaprot, a petrezselymet, a bazsalikomot, a koriandert, a kelleveleket és a spenótot durvára vágjuk, majd a borsóval együtt a burgonyához adjuk. Fakanállal annyi majonézt keverünk hozzá, amennyit gondolunk, de az a jó, ha csak vékonyan van a salátán. Keverés közben a krumpli egy része össze fog törni, de ez az, amit akarunk. Ezután a salátára reszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét. Ismét összekeverjük, és sóval, borssal ízesítjük. Még melegen tálaljuk.  Pirítóst is adhatunk hozzá. A recept 6 személyre szól.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.