Roast cauliflower with carrot hummus – Sült karfiol sárgarépás hummusszal

This dish – full of softness and sweetness – looks very festive because of its color and the pomegranate seeds. But the food will be equally delicious if you leave out the pomegranate.

I adapted this recipe from Nigel Slater’s book The Christmas Chronicles. Give it a try!

cauliflower – 1 small
olive oil – 4 tablespoons
salt – to taste

for the hummus:
onions – 3 medium
carrots – 300 g (10.6 oz)
olive oil – 125 ml (½ cup) + 4 tablespoons
half of a pomegranate
chickpeas – 2 x 439 g (15.5-oz) can
mint leaves – 8
green olives, pitted – 150 g (5.3 oz)

Preheat the oven to 400 °F (200 °C). Peel the onions and roughly chop them. Roughly chop the carrots. Put the onions and carrots into a rimmed baking sheet. Drizzle with the 4 tablespoons of olive oil, season with salt, and toss well. Roast for 40-50 minutes, or until tender.

Meanwhile, wash the cauliflower, then break it into florets and place them in a single layer on a second rimmed baking sheet. Drizzle with 4 tablespoons of olive oil, and toss well. Once the vegetables have been roasting for 30 minutes, place the cauliflower in the oven. Roast for 25 minutes, or until tender. Turn the cauliflower over in the baking sheet once during cooking time.

Once the onions and carrots have been roasting for 30 minutes, add the drained chickpeas to it (keep a spoonful of whole chickpeas to finish) and return to the oven. When the roasting is done, blend the onions, carrots, and chickpeas is a food processor or blender with the 125 ml of olive oil until you have a smooth paste.

Remove the seeds form the pomegranate, roughly chop the olives, and tear up the mint leaves. Spoon the carrot hummus onto a serving plate and top with the roasted cauliflower. Scatter with the pomegranate seeds, olives, mint leaves, and the reserved whole chickpeas. Makes 4 portions as a main dish.

Ez a lágy, édeskés és színes étel talán épp a színe vagy a gránátalma magok miatt nagyon ünnepinek tűnik. Ha nincs kedvünk gránátalmával bajlódni, el is hagyhatjuk, az étel így is finom lesz. A receptet Nigel Slater The Christmas Chronicles c. szakácskönyvéből vettem át. Megéri kipróbálni.

karfiol – 1 kis fej
olívaolaj – 4 evőkanál
só – ízlés szerint

a hummuszhoz:
vöröshagyma – 3 közepes
sárgarépa – 300 g
olívaolaj – 125 ml + 4 evőkanál
fél gránátalma
csicseriborsó konzerv – 2 x 439 g
mentalevél – 8
kimagozott zöld olajbogyó – 150 g

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A hagymát megpucoljuk és durvára vágjuk. Durvára vágjuk a sárgarépát is, majd a hagymával együtt egy peremes tepsibe tesszük. Meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, jól összeforgatjuk és 40-50 perc alatt puhára sütjük.

Közben a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, majd egy másik peremes tepsibe terítjük. Meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal és összeforgatjuk, hogy egyenletesen mindenütt befedje. Miután a zöldségek 30 percig sültek, a karfiolt is betesszük a sütőbe. Addig sütjük, amíg megpuhul, kb. 25 perc. A sütés időtartama alatt egyszer átforgathatjuk a karfiolrózsákat.

Ha a hagyma és a sárgarépa már 30 percig sült, hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót (egy kanállal félreteszünk a díszítéshez) és visszatesszük a sütőbe. Amikor mindez szépen megsült, aprítógépben vagy turmixgépben összeturmixoljuk 125 ml olívaolajjal, hogy sima masszát kapjunk.

A gránátalma magjait eltávolítjuk, az olajbogyót durvára, a nagyobb mentaleveleket kisebb darabokra vágjuk. Egy tálra kanalazzuk a sárgarépás hummuszt és rátesszük a sült karfiolt. Megszórjuk a gránátalma magokkal, az olajbogyóval, a mentalevéllel és a félretett csicseriborsóval. A recept 4 főre szól (főételként).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.