Easter mixed salad – Húsvéti vegyes saláta

It takes a short time to make this delicious salad, especially if hard boiled eggs and cooked ham are available in your refrigerator.

If this is not the case, you first need to cook the eggs for 9 or 10 minutes. As for the ham: buying fully cooked ham can save lots of time. The recipe comes from one of my excellent Hungarian cookbooks Ünnepi étel (Holiday food) by Mari Lajos. The salad is enough for 4 as a main course, but you can also serve it as an appetizer.

cooked ham – 200 g (0.4 lbs)
hard boiled eggs – 8
radishes – 1 bunch
scallions (green onions) – 2 bunches
parsley – 1 bunch
a few salad leaves

For the dressing:
kefir – 100 ml (3.4 fl. oz)
olive oil – 1 tablespoon
mustard – 1 teaspoon
lemon juice – to taste
salt and ground black pepper – to taste

Cut the ham into small cubes, the eggs into wedges or medium pieces. Thinly slice the radishes and the onions (a little of the green parts too), then chop the parsley. Put all this in a mixing bowl. Prepare the dressing from the ingredients and gently mix with the salad. When serving, place in a nice bowl lined with lettuce leaves. You can decorate the salad with chopped parsley and radish rings.

Ez a saláta nagyon rövid idő alatt elkészül, különösen akkor, ha van a hűtőben kemény tojás és főtt sonka. Ha nem így lenne, először meg kell főzni a tojásokat 9 vagy 10 perc alatt. A sonkafőzés időigényes, ezért ajánlatos főtt füstölt sonkát vásárolni. A recept Lajos Mari Ünnepi étel című szakácskönyvéből való és 4 személyre szól. A saláta előételként is kitűnő.

főtt füstölt sonka – 200 g
kemény tojás –8
retek – 1 csokor
újhagyma – 2 csokor
petrezselyem – 1 csokor
néhány salátalevél

Az öntethez:
kefír – 100 ml
olívaolaj – 1 evőkanál
mustár – 1 teáskanál
citromlé – ízlés szerint
só és őrölt fekete bors – ízlés szerint

A sonkát apró kockákra, a tojást gerezdekre vagy nem túl kis darabokra vágjuk. Felkarikázzuk a a retket és a hagymát (egy keveset a zöldjéből is), majd felaprítjuk a petrezselymet. Mindezt egy keverőtálba tesszük. A hozzávalókból elkészítjük az öntetet és lazán a salátához keverjük. Tálaláskor salátalevelekkel kibélelt tálba szedjük. Petrezselyemmel és retekkarikákkal díszíthetjük.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.