Coconut, almond and blueberry cake – Kókuszos, mandulás és áfonyás torta

The cookbook Sweet, written by Yotam Ottolenghi and Helen Goh, was given to me as a thank you gift by one of my students. Thank you, Tennyson!

The book has many exciting recipes that I’ve been trying to bake. This time, I’m sharing a simple and moist cake recipe. This cake has all the good superfoods in it, just “take the word cake out from the title,” as the authors say in their book.

The recipe calls for self-rising flour. If you don’t have it, you can substitute it with all-purpose flour to which you should add ½ teaspoon of baking powder. I made a small change to the recipe: instead of the original 1½ cups of sugar, I used less (¾ cup), and it worked well. I also used frozen blueberries, and that worked well too. Feel free to even double the amount of almonds if you like them as much as I do.

One of my friends asked for the recipe after I made the cake for our dinner together, then her friend asked for the recipe from her after she baked it for their get-together. To me this proves that this recipe is definitely a keeper. I highly suggest you try it too.

almond meal – 180 g (1⅔ cups)
shredded coconut – 60 g (⅔ cup)
granulated sugar – 200 g (¾ cup)
self-rising flour – 70 g (½ cup + 1 tablespoon)
salt – ¼ teaspoon
large eggs – 4
unsalted butter, melted and cooled – 200 g (¾ cup + 2 tablespoons)
vanilla extract – 1½ teaspoons
grated lemon zest – from 2 lemons (2 teaspoons)
fresh blueberries – 200 g (1¼ cups)
sliced almonds or walnuts – 20 g (¼ cup)

Preheat the oven to 350 °F (180 °C). Line a round cake pan with parchment paper.

Place the almond meal, coconut, sugar, flour, and salt in a large bowl and mix to remove any lumps. In another bowl, whisk the eggs lightly. Mix in the melted butter, vanilla extract, and lemon zest. Pour the mixture into the dry ingredients and combine. Fold in 1 cup of the blueberries.

Spread the batter into the cake pan. Sprinkle the remaining blueberries on top, along with the almonds. Bake until the skewer inserted into the center comes out clean, for 50-60 minutes. Cool in the pan for 30 minutes before taking the cake out of it. Remove the parchment paper. Serve warm or at room temperature.

A Yotam Ottolenghi és Helen Goh által írt Sweet című szakácskönyvet az egyik diáklányomtól kaptam ajándékba. Köszönöm, Tennyson! A könyv sok izgalmas receptet tartalmaz. Ezúttal egy egyszerű és nagyon finom torta receptjét osztom meg. Ez a torta majdhogynem szuperétel, hisz kókuszt, mandulát és áfonyát is tartalmaz.

A receptben az egyik hozzávaló a sütőporral kevert liszt. Ha ilyet nem tudsz venni, csak adj a sima búzaliszthez fél teáskanál sütőport. Az eredeti recepten változtattam egy kicsit: 250 gramm cukor helyett csak 200 grammot használtam. A torta így is remekre sikeredett. Előfordult már, hogy a friss áfonya helyett fagyasztottat használtam. A recept így is bevált. A mandula mennyiségét meg is duplázhatod, ha te is annyira szereted a mandulát, mint én.

Miután megsütöttem ezt a tortát az egyik barátnőmmel közös vacsorára, annyira ízlett neki, hogy rögtön elkérte a receptet. Aztán ő is megsütötte egy vacsorára, ahol aztán tőle kérték el a torta receptjét. Számomra mindez azt bizonyítja, hogy ezt érdemes neked is kipróbálni.

mandulaliszt – 180 g
kókuszreszelék – 60 g
kristálycukor – 200 g
sütőporral kevert liszt – 70 g
só – ¼ teáskanál
tojás – 4
olvasztott sótlan vaj, kihűtve – 200 g
vaníliakivonat – 1½ teáskanál
reszelt citromhéj – 2 citromból (2 teáskanál)
friss áfonya  – 200 g
szeletelt mandula vagy dió – 20 g

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A mandulalisztet, a kókuszreszeléket, a cukrot, a lisztet és a sót egy nagy tálba tesszük és összekeverjük, hogy ne legyen csomós. Egy másik tálban enyhén felverjük a tojásokat. Hozzákeverjük az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, majd az egészet a száraz hozzávalókhoz vegyítjük. Ezután belekeverünk 190 gramm áfonyát.

A masszát az előkészített tortaformába simítjuk, majd a tetejére szórjuk a maradék 10 gramm áfonyát és a mandulát. Kb. 50–60 percig sütjük, tűpróbáig. A megsült tortát a formában pihentetjük 30 percig, majd lehúzzuk a tortakarikát, eltávolítjuk a sütőpapírt és tálaljuk. A torta melegen és langyosan is finom.

One Comment

  1. Cathy Carnes

    Thank you, this sounds yummy.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.