Cherry poppy seed waffles – Cseresznyés-mákos gofri

These waffles are a variation on the popular American breakfast food.  The recipe comes from the cookbook A modern way to eat by Anna Jones.  I got very excited about this recipe because instead of the usual all-purpose flour the main ingredient here is ground oats; I rushed to try it.


To bind the ingredients together, instead of eggs, you can use chia seeds, says Anna.  Just substitute one egg with the mixture of one tablespoon of chia seeds and three tablespoons of water.  I haven’t tried to make the waffles in this way yet, but it’s on my list.  The oats can also be substituted with an equal amount of whole wheat flour or ground quinoa.  Anna recommends serving the waffles with gently cooked warm cherries.  I think that warm pureed raspberries or blueberries, caramelized plums, or even fresh raspberries or blueberries would be equally wonderful.

for the batter
oats – 200 g (2 cups)
brown sugar – 4 tablespoons
baking powder – 1 tablespoon
sea salt – a pinch
poppy seeds – 2 teaspoons, plus extra to serve
all-natural yogurt – 200 ml (7/8 cup)
milk – 150 ml (2/3 cup)
eggs – 3
grated zest of 1 lemon
butter or coconut oil for cooking

for the cherries
pitted cherries, fresh or frozen – 500 g (1 pound)
honey – 2 tablespoons

For the batter, grind the oats in a food processor until you have a fine powder.  Place into a large bowl, mix in the brown sugar, baking powder, salt, and poppy seeds.  Whisk together the yogurt, milk, eggs, and lemon zest in a separate bowl.  Pour the wet ingredients into the dry.

For the cherries, place them together with the honey into a saucepan and bring to a gentle simmer.  Cook for about 10 minutes, until just softened.

Preheat your waffle maker.  Pour one ladleful (about 6 tablespoons) of the batter onto the waffle maker, and cook until the waffle is golden.  (Our waffle maker beeps when the waffle is done – a nice feature, assuring success.)  Repeat until all the batter is gone.  Serve warm with the warm cherries and a spoonful of yogurt.  Sprinkle with poppy seeds and drizzle with a little honey.

A népszerű amerikai gofri receptjét Anna Jones egy kicsit megváltoztatta.  A receptet A modern way to eat című könyvében találtam, s nagyon megtetszett.  Siettem is elkészíteni.  A szokásos liszt helyett fő hozzávalóként itt őrölt zabpehely szerepel.

A hozzávalókat tojás helyett chia maggal is összefoghatjuk, mondja Anna.  Helyettesítsünk egy tojást egy evőkanál chia mag és három evőkanál víz keverékével.  Ezt még nem próbáltam ki, de szerepel a listámon.  A zabpehely is helyettesíthető, mégpedig azonos mennyiségű teljes kiőrlésű liszttel vagy quinoával.  Anna a gofrit meleg párolt cseresznyével tálalja, de szerintem pépesített málnával vagy áfonyával, karamellizált szilvával, vagy akár friss málnával vagy áfonyával is remek lehet.

a tésztához
zabpehely – 200 g
barnacukor – 4 evőkanál
sütőpor – 1 evőkanál
tengeri só – egy csipet
mák – 2 teáskanál + egy kicsi a tálaláshoz
joghurt – 200 ml
tej – 150 ml
tojás – 3
1 citrom reszelt héja
vaj vagy kókuszolaj a sütéshez

a cseresznyéhez
kimagozott cseresznye, friss vagy fagyasztott – 500 g
méz – 2 evőkanál

A zabpelyhet finomra daráljuk, s egy nagy tálban összekeverjük a barna cukorral, sütőporral, sóval és mákkal.  A joghurtot egy másik tálban elkeverjük a tejjel, a tojásokkal és a reszelt citromhéjjal, majd mindezt a száraz hozzávalókhoz öntjük.

Egy serpenyőben a cseresznyét enyhe forrásba hozzuk a mézzel.  Ezután kb.10 főzzük, hogy a cseresznye kicsit megpuhuljon.

A gofrisütőt előmelegítjük.  Egy merőkanálnyi (vagy 6 evőkanálnyi) tésztát ráöntünk a sütőlapra és aranysárgára sütjük.  (A mi gofrisütőnk hangjelzést ad ki, ha készre sült a gofri!)  Mindezt addig ismételjük, amig a massza el nem fogy.  A gofrikat melegen tartjuk.  A meleg cseresznyével és egy kanál joghurttal tálaljuk.  Meghinthetjük egy kevéske mákkal és egy kis mézet is csurgathatunk rá.

 

2 Comments

  1. Susan Coluccio

    I didn’t know that you could make an egg substitute with chia seeds-but makes sense! I’ll have to try it. Thanks for sharing 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.