Maple-oatmeal scone – Juharszirupos zabpelyhes édes pogácsa

After a short break in baking and blogging, I’m back in the kitchen, and sharing a recipe on this blog.  Today’s morning treat is a simple scone served with my favorite jam from Emily Luchetti’s The Fearless Baker.

It’s an easy bake on a Sunday morning with a delicious result, even for beginner bakers.  Give it a try.  There is even an extra benefit: you might have a few pieces left for a workday morning.

scone 2 BLOG

maple syrup – ¼ cup + 5 tablespoons
buttermilk (or milk) – ¼ cup (+ ¼ teaspoon lemon juice if using milk)
all-purpose flour – 1½ cups
old-fashioned oats – 1 cup
brown sugar – 2 tablespoons
baking powder – 1¼ teaspoons
baking soda – ½ teaspoon
salt – ½ teaspoon
unsalted butter, cold – 10 tablespoons
confectioner’s sugar ­– ⅓ cup

Preheat the oven to 375°F.  Line a baking sheet with parchment paper.

In a small bowl, stir the ¼ cup maple syrup with the buttermilk.  In a big bowl, combine the flour, oats, brown sugar, baking powder, baking soda, and salt.  Cut the butter into it and with a pastry blender or with your fingertips make a coarse crumble.  Add the buttermilk mixture and stir until combined.  Don’t overmix.

Turn the dough out onto a lightly floured work surface.  Press into an evenly thick 8-inch disk.  If it sticks, sprinkle with some flour.  Cut into 8 wedges and place them on the baking sheet.  Bake for approximately 20-25 minutes or until golden.

While the scones are baking, whisk the remaining 5 tablespoons of maple syrup with the confectioner’s sugar in a small bowl.  Remove the scones from the oven and brush them with the glaze.  Serve warm or at room temperature.

Egy kis szünet után újra a konyhában vagyok: újra nekiálltam sütni, s újra közzéteszek egy receptet.  Ezen a vasárnap reggelen finom édes pogácsát sütök, amit kedvenc lekvárommal tálalok.  A recept Emily Luchetti The Fearless Baker című szakácskönyvéből származik.  Ezt az édes pogácsát mindenki sikerrel elkészítheti, kezdők is.  Ha nem fogyna el az összes, a hétköznapok reggeleire is lesz néhány pogácsánk.  Probálkozz meg vele te is, hidd el, megéri.

 

juharszirup – 60 ml + 5 evőkanál
író (vagy tej) – 60 ml (+ ¼ teáskanál citromlé tej esetén)
liszt – 200 g
zabpehely – 100 g
barnacukor – 2 evőkanál
sütőpor – 1 ¼ teáskanál
szódabikarbóna – ½ teáskanál
só – ½ teáskanál
fagyos vaj – 140 g
porcukor ­– 40 g

A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.  Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A 60 ml juharszirupot egy kis tálban elkeverjük az íróval.  Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a barnacukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.  Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat és ujjbegyeinkkel összemorzsoljuk.  Fakanállal lazán hozzákeverjük a juharszirupos írót.

A tésztát lisztezett deszkára fordítjuk és kb. 20 cm átmérőjű, egyenletesen vastag korongra lapogatjuk.  Ha netán ragadós lenne, meghintjük egy kis liszttel.  Nyolc cikkre vágjuk és a cikkeket a tepsire rakjuk.  Kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Közben egy kis tálban az 5 evőkanál juharszirupot simára keverjük a porcukorral, majd a kisült pogácsákat megkenjük ezzel a mázzal.  Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.