Chocolate pecan pie – Csokoládés pekándiós pite

This is a pie for chocolate lovers.  Pecans can be substituted with walnuts, almonds, and cashews, or a combination of all of these.  Here are a few tricks about pie making.

You can make the dough ahead of time, up to five days, and refrigerate.  You can even freeze it and store in the freezer for a month.  You can roll out the dough a day ahead of baking and refrigerate it.  You can bake the crust a day before you want to serve the pie.  You can also make the pie a day ahead before serving and store it at room temperature.  I found this recipe in the New York Times from 2013.

IMG_2186 BLOG

for the crust
all-purpose flour – 1¼ cups + more for dusting
sea salt – ¼ teaspoon
unsalted butter, chilled – 10 tablespoons
ice water – 2-4 tablespoons

for the filling
pecan halves – 1½ cups
unsalted butter – 6 tablespoons
bittersweet chocolate, chopped – 2 oz
dark corn syrup – ¾ cup
eggs – 4
light brown sugar – ½ cup
unsweetened cocoa powder – 1 tablespoon
bourbon – 2 tablespoons
sea salt – ¼ teaspoon

To make the crust, first mix the flour with the salt in a large bowl, add the butter, and with your fingertips make chickpea-size pieces.  Add the ice water, one tablespoon at a time, and mix just until the dough comes together (it should be moist but not wet).  Gather the dough into a ball, then flatten into a disk.  Cover with plastic wrap and refrigerate for at least one hour.

When making the pie, remove the plastic wrap and on a lightly floured work surface roll out the dough to a 12-inch circle.  Transfer it into a pie dish.  Fold over any excess dough, then press the edges.  Prick the crust all over with a fork and chill for 30 minutes.

Preheat the oven to 375 °F.  Line the chilled crust with aluminum foil and fill with dried beans (or with pie weights).  Bake for 25 minutes.  Take the pie out from the oven, remove the foil and the beans (or the weights), and bake for an additional 5-10 minutes.

Reduce the oven temperature to 350 °F.  Spread the pecans on a rimmed baking sheet, toast for 8-10 minutes, and then cool.

For the filling, first chop the chocolate, then melt it with the butter in a small saucepan over low heat stirring until smooth.  Cool a little.

Whisk together the chocolate-butter mixture, corn syrup, eggs, sugar, cocoa powder, bourbon, and salt in a large bowl.  Pour the mixture into the prepared crust.  Arrange the pecan pieces on top.  Place it on a rimmed baking sheet and bake for 30-40 minutes, until the filling is just set.  Cool the baked pie completely before serving.

IMG_2206 BLOG

Ezt a pitét elsősorban csokikedvelőknek ajánlom.  A receptben javasolt pekándió helyett dió, mandula, kesudió vagy ezek keveréke is használható.  Most lássunk néhány pite készítési trükköt.  A tésztát már öt nappal a sütés előtt összeállíthatjuk, s a hűtőben tárolhatjuk.  Le is fagyaszthatjuk, maximum egy hónapra.  A tésztát, ha gondoljuk, kinyújthatjuk egy nappal a sütés előtt, s persze ekkor is a hűtőben ajánlatos tárolni.  Sőt, egy nappal a tálalás előtt meg is süthetjük a pitét, de ekkor legjobb szobahőmérsékleten hagyni.  Ezt a receptet a New York Times egyik 2013-as számában találtam.

IMG_2233

a tésztához
liszt – 150 g + extra a szóráshoz
só – ¼ teáskanál
fagyos vaj – 10 evőkanál
jéghideg víz – 2-4 evőkanál

a töltelékhez
pekándió – 170 g
vaj – 6 evőkanál
főzőcsokoládé – 56 g
sötét kukoricaszirup – 180  ml
tojás – 4
barna cukor – 100 g
kakaópor – 5 g
konyak – 2 evőkanál
só – ¼ teáskanál

A tésztához a lisztet a sóval egy nagy tálban összekeverjük, majd belevagdaljuk a fagyos vajat.  Elmorzsoljuk a liszttel, kanalanként a tésztához adjuk a jéghideg vizet, aztán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (a tészta enyhén nedves lesz).  Cipót formálunk belőle, ellapogatjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük.

Ezután a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán kb. 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk.  Feltekerjük a sodrófára, s egy cakkos szélű, alacsony tortaforma peremére fektetjük.  Majd letekerjük a sodrófáról, levágjuk az esetleges túllógó tésztaszéleket (legegyszerűbb, ha a sodrófát átgurítjuk a forma peremén), s a tésztát enyhén a forma aljához és az oldalához nyomkodjuk.  Villával megszurkáljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.  A tésztát letakarjuk alufóliával, tetejére száraz babot (vagy pite súlyokat) rakunk.  A tésztát 25 percig sütjük, aztán eltávolítjuk a fóliát és a súlyokat, s további 5-10 percig sütjük.

Lecsökkentjük a hőmérsékletet 180 °C-ra.  A pekándiót elterítjük egy tepsiben, s a sütőben 8-10 percig pörköljük, majd hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a csokoládét kockákra vágjuk, aztán a vajjal együtt egy lábaskában – állandó kevergetés mellett – felolvasztjuk.  Hagyjuk langyosra hűlni.

Az olvasztott csoki-vaj masszát, a kukorica szirupot, a tojásokat, a cukrot, a kakaót, a konyakot és a sót egy nagy tálban jól összekeverjük, s az elősütött tésztára öntjük.  Tetejére rendezzük a pekándiót.  A pitét (tortaformástól) egy sütőlapra helyezzük, s ezen sütjük 30-40 percig, amíg a töltelék megköt.  A formában hagyjuk teljesen kihűlni.

One Comment

  1. Looks delicious! My mother used to make these for Thanksgiving. I love them, and your recipe looks good!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.