Apple–berry baked oatmeal – Almás–áfonyás sült zabpehely

This is a very satisfying, healthy, baked breakfast dish.  Although not the quickest, but definitely one of the easiest ways of preparing oats – in our household suitable as a weekend project.

I adopted the recipe – no butter needed for it – form the Whole Foods Market webpage.  I used a big apple, a mixture of frozen blueberries and frozen pitted cherries, and changed the vanilla yogurt for plain.  I got a very delicious, almost cake-like oatmeal.  It’s worth trying to make it, maybe even with a different combination of fruits and nuts.

IMG_2070

rolled oats – 2 cups
chopped pecans – ½ cup
baking powder – 1 teaspoon
ground cinnamon – 1½ teaspoons
kosher salt – ½ teaspoon
apple – 1
mixed berries – 2 cups
egg – 1
milk – 1 cup
maple syrup – ⅓ cup
vanilla yogurt – ½ cup
pure vanilla extract – 2 teaspoons

Preheat the oven to 375 ºF.  Lightly coat a deep pie pan with oil.  In a large bowl, stir together the dry ingredients.  Grate the apple (unpeeled) into the bowl, add the berries, and mix it together. In another bowl, whisk together the wet ingredients and the egg, then stir into the oat mixture until blended.  Spoon the mixture into the prepared baking pan and bake for about 50 minutes.  Serve warm, cut into slices.  Enough for 8.

IMG_2062

Egy nagyon laktató, egészséges, sütőben sütött, reggelire való ételt mutatok be.  Bár a zabpehely elkészítésének ez nem a leggyorsabb módja, de talán a legegyszerűbb; a mi háztartásunkban hétvégeken esedékes projekt.  A receptet, amihez vaj sem kell, a Whole Foods Market honlapján talaláltam, s csak egy picit módosítottam rajta.  Egy jó nagy almát, áfonyát és kimagozott fagyasztott cseresznyét használtam, a vaníliás joghurtot meg sima joghurttal helyettesítettem.  Nagyon ízletes, szinte tortaszerű zabpelyhet vettem ki a sütőből.  Igazán érdemes kipróbálni ezt a receptet, akár másféle dió és gyümölcs kombinálásával is biztos kitűnő.

zabpehely – 2 bögre
apróra vágott pekándió – ½ bögre
sütőpor – 1 teáskanál
őrölt fahéj – 1½ teáskanál
só – ½ teáskanál
alma – 1
vegyes bogyós gyümölcs – 2 bögre
tojás – 1
tej – 1 bögre
juharszirup – ⅓ bögre
vaníliás joghurt – ½ bögre
vaníliakivonat – 2 teáskanál

A sütőt előmelegítjük 190 ºC–ra.  Enyhén kiolajozunk egy mélyebb sütőedényt.  A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük.  Belereszeljük a hámozatlan almát, hozzákeverjük a bogyós gyümülcsöt.  Egy másik tálban elkeverjük a tojást a tejjel, a juharsziruppal, a joghurttal és vaníliakivonattal.  A keveréket a sütőedénybe kanalazzuk, s kb. 50 perc alatt készre sütjük.  Melegen – cikkekre vágva – tálaljuk.  A recept 8 személyre szól.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.