Pear and pecan tart – Körtés-pekándiós torta

When you have pears at home that ripen fast and you want to use them in a dessert, you start searching for a recipe that is easy and simple, and promises something amazingly tasty.  That is exactly what happened the other night.

I adapted this recipe from Ripe, a wonderful cookbook by Great Britain’s best-loved food writer, Nigel Slater.  He is not sure whether this is a tart or a cake – I think it’s a cake – but I fully agree with him on his assessment: “I only know that it is delicious when served warm, with cream.” I didn’t eat it with cream, but it is definitely better warm than at room temperature.  Later, if you have any leftover pieces, warming them up in a microwave oven for 10 seconds can make a difference, but if you eat them cold, you will still enjoy them.

IMG_3295

brown sugar – 1 cup (180 g)
unsalted butter, cut into pieces – ¾ cup (180 g)
eggs – 3
all-purpose flour – 1 cup (120 g)
baking powder – 1 teaspoon
ground almonds (or walnuts)– ⅔ cup (70 g)
milk – 5 tablespoons (80 ml)
vanilla extract – ½ teaspoon
pears – 2 or 3 (depending on size)
lemon juice (optional) – a little
pecan halves – ½ cup (60 g)

Preheat the oven to 350 °F (180 °C).  Line an 8½ inch (22 cm) square cake pan [or a circular, 8 inch (20 cm) diameter] with parchment paper.

In a large mixing bowl, beat together the butter and sugar until creamy.  One at a time, add the eggs.  Mix well.  Stir in the flour, baking powder, ground almonds, milk, and vanilla extract.  Mix well again.

Quarter and core the pears – you don’t need to peel them – then cut into thick slices.  To prevent browning, you can coat the pieces with a little lemon juice.

Spread the batter into the cake pan.  Arrange the pieces of pear and the pecan halves on top.  Bake for 60 minutes.  Cool in the pan for a little bit, and then slice into bigger squares.  Best served warm.

Ha gyorsan puhul a körte a gyümölcsöstálban, s ezért sütni szeretnél vele, talán olyan recept után kutatsz, ami nem komplikált és kitűnő eredménnyel kecsegtet.  Szó szerint ez történt velem is valamelyik este.  A megfelelő receptre a remek Ripe című szakácskönyvben találtam rá.  A könyv szerzője Nigel Slater, Nagy–Britannia egyik közkedvelt gasztronómiai szakírója.  Ő maga nem biztos abban, tortáról vagy valamilyen pitéről van–e itt szó, de nem is ez a fontos.  Teljes mértékben egyetértek azon állításával, miszerint ez a finomság – én úgy gondolom, ez bizony torta – melegen, tejszínhabbal tálalva az igazi.  Nos, bár én nem adtam mellé tejszínhabot, de melegen valóban finomabb volt, mint szobahőmérsékleten.  Később, ha esetleg marad valamicske a tortából, elég 10 másodperces melegítés a mikróban.  Persze hidegen is nagyon ízletes ez a körtetorta.

IMG_3314

barna cukor – 180 g
vaj, felkockázva – 180 g
tojás – 3
liszt – 120 g
sütőpor – 1 teáskanál
őrölt mandula (vagy dió) – 70 g
tej – 80 ml
vanília kivonat – ½ teáskanál
körte – 2 vagy 3 (nagyságtól függően)
citromlé (elhagyható) – egy kicsi
pekándió darabkák – 60 g

A sütőt előmelegítjük 180 °C.  Egy 22 cm × 22 cm-es négyzet alakú tepsit (vagy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát) kibélelünk sütőpapírral.

Egy nagyobb tálban habosra kikeverjük a vajat a cukorral.  Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, aztán apránként a sütőporral vegyített lisztet, az őrölt mandulát (vagy diót), végül a tejet és a vanília kivonatot.  Mindezt jól összekeverjük.

A körtéket negyedekbe vágjuk, eltávolítjuk a magházat, a körték húsát vastagon felszeleteljük, s rögtön meglocsoljuk egy kis citromlével, hogy a ne barnuljon meg.

A masszát a tepsibe simítjuk.  Enyhén a tetejére nyomkodjuk a körteszeleteket és a pekándió darabkákat.  A tortát kb. 60 percig sütjük.  A tepsiben hagyjuk kicsit kihűlni, aztán nagyobb négyzetekre vágjuk.  Melegen a legfinomabb.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.