Roasted butternut squash and red onions with tahini – Sült kanadai sonkatök és lilahagyma tahini szósszal

“If you want a vegetarian dish to make an impact on the table, this does the job,” states the introduction to Yotam Ottolenghi’s recipe on his website.

He is right. This dish looks fantastic and tastes great because of its complex flavors. One of the spices in the recipe is za’atar, the Middle Eastern spice blend.

When cutting the squash, I’m always careful. First I cut it in half crosswise, then in half lengthwise, and then scoop out the seeds with a spoon. I usually don’t discard the seeds but put them aside for another use.

butternut squash – 1 large (about 3 lbs)
red onions – 2
olive oil – 3 tablespoons (50 ml) + a little
sea salt and ground black pepper – to taste
tahini – 3½ tablespoons
lemon juice – 1½ tablespoons
cold water – 3 tablespoons
garlic clove, crushed – 1
pine nuts – 2 tablespoons (30 g)
za’atar – 1 tablespoon
parsley, chopped – 1 tablespoon

Preheat the oven to 425 °F (220 °C). Line two rimmed baking sheets with parchment paper.

Cut the squash into approximately 1-inch slices or wedges (keeping the skin on if you wish). Put the pieces in a bowl, add 1½ tablespoons of oil, salt and pepper to taste. Toss well and arrange them in a single layer, skin down, on one of the baking sheets.

Cut the onions into 1-inch wedges. Put them in a bowl, add 1½ tablespoons of oil, salt and pepper to taste. Toss well and arrange them in a single layer on the second baking sheet.

Roast the vegetables for 40 minutes until they take on some color, until the squash is tender. Keep an eye on the onions – they might need less time (the edges can burn easily). Remove the roasted vegetables from the oven and let them cool.

Meanwhile, make the tahini sauce. In a small bowl, whisk the tahini with the lemon juice, water, garlic, and a quarter-teaspoon of salt to the consistency of honey. You might need to add some more water or tahini if necessary.

In a small frying pan, in a little oil with a small amount of salt, cook the pine nuts, stirring, until they are golden brown, for about 2 minutes.

To serve, place the squash and the onions on a platter or in a bowl, and drizzle with the tahini sauce. Scatter the pine nuts, za’atar, and parsley on top. Enough for 4-6 people.

Ha azt szeretnéd, hogy egy vegetariánus étel jó hatást keltsen a vacsoraasztalon, akkor ez az étel megteszi azt, állítja Yotam Ottolenghi a honlapján a receptjének a bevezetőjében.

Igaza van. Ez az étel kitűnő ízvilágú és fantasztikusan néz ki. A receptben szereplő fűszerek egyike a za’atar, a közel-keleti konyha jellemző fűszerkeveréke.

A tök felvágásánál én mindig óvatos vagyok. Előbb keresztben vágom ketté, aztán hosszában, majd kanállal kivájom a magokat. Általában nem dobom ki a magokat, hanem félreteszem későbbi felhasználásra.

kanadai sonkatök (sütőtök) – 1 nagy, kb. 1 kg-os
lilahagyma – 2
olíva olaj – 50 ml (3 evőkanál)
tengeri só és őrölt feketebors – ízlés szerint
tahini (szezám paszta) – 3½ evőkanál
citromlé – 1½ evőkanál
hideg víz – 3 evőkanál
zúzott fokhagymagerezd – 1
fenyőmag – 30 g (2 evőkanál)
za’atar – 1 evőkanál
aprított petrezselyem zöldje – 1 evőkanál

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Két peremes tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tököt – nem szükséges meghámozni – kb. 3 centiméteres szeletekre vágjuk, és másfél evőkanál olajjal, ízlés szerinti sóval és borssal egy nagy tálban jól összeforgatjuk. Héjával lefelé, egy rétegben elrendezzük az egyik tepsin.

A hagymát 3 centiméteres cikkekre vágjuk és másfél evőkanál olajjal, ízlés szerinti sóval és borssal egy tálban jól összeforgatjuk, majd elrendezzük a másik tepsin.

A zöldségeket 40 percig sütjük, amíg a sütőtök puha és aranybarna nem lesz. Ügyeljünk a hagymára! Lehethogy rövidebb idő kell a sütéséhez, mert a széle könnyen megéghet. A megsült zöldségeket kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a tahini szószt. Egy kis tálban méz állagúra keverjük a tahinit a citromlével, a vízzel, a zúzott fokhagymával és negyed teáskanálnyi sóval. Szükség esetén adhatunk még hozzá vizet vagy tahinit.

Egy kis serpenyőben, kevés olajon és kevés sóval, folytonos kevergetés mellett aranybarnára sütjük a fenyőmagot (kb. 2 perc).

Tálaláskor a tököt és a hagymát egy tálra rendezzük és meglocsoljuk a tahini szósszal. A tetejére szórjuk a fenyőmagot, a za’atar fűszerkeveréket és a petrezselymet. A recept 4-6 főre szól.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.