Jewish apple cake – Diós bögrés almatorta

If you are looking for a great and easy apple cake recipe, you just found one. I had a piece of this cake for the first time this spring on our trip to Colorado. It was so delicious, I had to ask for the recipe!

During my spring break when Steve and I visited the famous Mesa Verde National Park, we stayed for two nights in the close by Starry Nights Ranch Bed and Breakfast in Mancos, Colorado. The rich breakfasts included some sweets too; the second morning this Jewish apple cake. Each of us had a piece and packed two more for the road. And Sandie, one of the owners, said yes when I asked for the recipe.

You can bake this cake in a tube pan (it will look elegant) or in a 9×13-inch baking pan. I used the baking pan.

eggs – 4
granulated sugar – 2 cups + 2 tablespoons
vegetable oil – 1 cup
all-purpose flour – 2 cups
salt – ½ teaspoon
ground cinnamon – 5 teaspoons
baking powder – 4 teaspoons
vanilla extract – 2 teaspoons
apples – 3
walnuts, chopped – 1 cup

Preheat the oven to 350 °F. Grease a 9×13-inch baking pan (or line it with parchment paper).

In a large bowl, beat the eggs and gradually add the 2 cups of sugar and the oil. In a separate bowl, stir together the flour, salt, 4 teaspoons of ground cinnamon, and the baking powder, then add the vanilla.

Wash and core the apples, cut them into small cubes. Chop the walnuts. Fold in the apples and nuts into the egg-flour mixture.

Pour the batter into the baking pan and sprinkle the top with cinnamon sugar (2 tablespoons of sugar mixed with 1 teaspoon of cinnamon). Bake for 45-50 minutes, until a toothpick inserted into the center comes out clean.

Ha egy kitűnő és egyszerű almatorta receptet keresel, megtaláltad az igazit. Idén tavasszal, a Colorado-i utazásunk során leltem rá erre a receptre.

A tavaszi szünetem alatt, amikor Steve és én ellátogattunk a híres Mesa Verde Nemzeti Parkba, a szállásunk két éjszakára a parkhoz közeli “Starry Nights Ranch Bed and Breakfast”- ban volt a Colorado állambeli Mancosban. A bőséges reggeli mindig tartalmazott valami édeset is – a második reggelen ezt az almatortát. Mindketten ettünk egy-egy szeletet, aztán kettőt még elcsomagoltunk az útra. Annyira ízlett a torta, hogy el kellett kérnem a receptet! Sandie, a szálloda egyik tulajdonosa szívesen meg is osztotta velem.

Én egy téglalap alakú tepsit használtam a sütéshez, de kuglóf formában is süthető (ha netán elegánsabb tortát szeretnél).

Ezt a tortát zsidó almatortának is nevezik. Talán azért, mert nincs benne tejtermék (a vajat olaj helyettesíti), s így beillik a kóser konyhába.

A receptben szereplő bögre amerikai bögrét jelent, ami 236 ml.

tojás – 4
kristálycukor – 2 bögre + 2 evőkanál
olaj – 1 bögre
liszt – 2 bögre
só – ½ teáskanál
őrölt fahéj – 5 teáskanál
sütőpor – 4 teáskanál
vanília kivonat – 2 teáskanál
alma – 3
vagdalt dió – 1 bögre

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk egy 22×32 cm-es tepsit (vagy kibéleljük sütőpapírral).

Egy nagy tálban felverjük a tojásokat és fokozatosan hozzáadjuk a 2 bögre cukrot és az olajat. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sót, 4 teáskanál fahéjat és a sütőport, ezután hozzáadjuk a vaníliát.

Az almákat megmossuk, eltávolítjuk a magházukat, és apró kockákra vágjuk. Összevagdaljuk a diót és az almával együtt a tojásos-lisztes masszába forgatjuk.

Majd mindezt az előkészített tepsibe öntjük. Tetejét megszórjuk fahéjas cukorral (2 evőkanál cukrot elkeverünk 1 teáskanál fahéjjal), majd 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.